„wybieram polskie eko”

  • Czym jest kampania “Wybieram polskie eko” oraz dlaczego warto edukować i mówić więcej na temat zbilansowanej diety, opartej na krajowych produktach wysokiej jakości?
  • W jaki sposób każdy z nas może na co dzień wspierać polskie rolnictwo ekologiczne?
  • Jak świadomie wybierać artykuły spożywcze, pochodzące z krajowych upraw ekologicznych?

Zachęcamy do zapoznania się z misją przedsięwzięcia “Wybieram polskie eko”, realizowanego przez Stowarzyszenie Polska Ekologia.

misja kampanii

Coraz więcej z nas, polskich konsumentów, stara się kupować świadomie oraz jeść produkty wysokiej jakości, uprawiane ekologicznie. Wynika to z jednej strony ze stale zwiększającej się wiedzy na temat roli, jaką odgrywa zróżnicowana i dobrze zbilansowana dieta dla naszego zdrowia.

Z drugiej strony, coraz więcej osób troszczy się o dobro naszej planety, kierując swoje wybory żywnościowe w stronę sektora ekologicznego. Nie zawsze jednak wiemy, jak rozpoznać takie artykuły podczas codziennych zakupów spożywczych. Ponadto, nierzadko pomijamy fakt pochodzenia danego produktu, zapominając o bogactwach naturalnych, w jakie obfituje Polska.

A mamy się czym pochwalić: liczba gospodarstw ekologicznych w naszych kraju plasuje się na szczycie zestawienia europejskiego, a liczne grupy towarów, takich jak owoce i warzywa, mięsa wieprzowe i wołowe czy też zboża, importowane są przez inne kraje ze względu na ich wysoką jakość.

Kierując się powyższymi potrzebami konsumentów i chęcią wsparcia polskiego rolnictwa ekologicznego, wraz z całym zespołem Polskiej Ekologii rozpoczynamy ogólnopolską kampanię “Wybieram polskie eko”, podczas której zamierzamy:

uświadamiać, jak istotna dla naszego zdrowia jest zbilansowana dieta oparta na lokalnych produktach pochodzących z rodzimego rolnictwa ekologicznego,

zwiększać waszą wiedzę na temat bogactwa i dostępności polskich produktów ekologicznych, a także obalić niektóre mity żywieniowe, zakorzenione w polskiej kulturze kulinarnej - skupimy się głównie na rodzimych zbożach, mięsach wołowym i wieprzowym oraz owocach i warzywach,

pomóc Wam w wyrobieniu prawidłowych nawyków żywieniowych i odpowiednim bilansowaniu Waszej diety.

zeszłoroczna edycja

“Wybieram polskie eko” po raz drugi!

Być może niektórzy z Was pamiętają zeszłoroczną edycję naszej kampanii.W ramach pierwszej tury projektu udało nam się dotrzeć do niemałej grupy obywateli, między innymi poprzez udział w licznych targach żywności ekologicznej w całej Polsce oraz organizację warsztatów kulinarnych dla młodzieży szkolnej. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy krótką fotorelację z naszych poprzednich działań.

planowane wydarzenia

W tym roku nie próżnujemy: zaprezentujemy się dla Was nie tylko na największych targach ekologicznych w całej Polsce, ale także podczas kolejnego cyklu warsztatów kulinarno-edukacyjnych organizowanych w polskich szkołach. Mamy zamiar dotrzeć także do młodzieży, gdyż prawidłowe nawyki żywieniowe kształtują się już od najmłodszych lat.

W planach mamy także warsztaty skierowane do uczniów szkół gastronomicznych - zależy nam, aby posiadali oni praktyczną wiedzę o tym, jak prawidłowo przygotowywać potrawy z użyciem produktów ekologicznych wysokiej jakości. Zaprosiliśmy także do współpracy blogerów i youtuberów - oni też gotowi są powiedzieć “Wybieram polskie eko!”.

Organizatorzy

Organizatorzy